Monday, October 17, 2011

Groupset Shimano : Mana satu pilihan anda? .....

Mana yang sesuai untuk anda? ….Sekadar panduan dalam pertimbangan memilih groupset shimano.

TOURNEY

Groupset termurah dari shimano, sesuai untuk aktiviti santai, multipurpose bike dan basikal anak-anak. Shifter mempunyai tiga pilihan sistem : revoshift, EZ-fire dan thumb shifter model, dengan 5,6 dan 7 speed drive trains.

ALTUS

Sesuai untuk MTB-style fun bikers dan beginner yang gemar berbasikal untuk berekreasi. Shifter menggunakan sistem index 7-speed dengan visual gear display. Altus berfungsi dengan baik dalam pengoperasian tetapi tidak cukup kuat untuk penggunaan di medan offroad.

ACERA

Hampir berada satu level dengan Altus,Lebih ringan dari Altus dengan 8-speed drive trains. Para fun bikers dapat merasakan performance mountain bike yang sebenarnya dengan groupset ini.

ALIVIO

Kita memasuki area yang lebih serius sekarang, Alivio dapat di gunakan untuk medan off-road ringan sampai pada medan offroad yang agak berat. Shifter dengan sistem rapidfire 8-speed drive trains, dengan kecanggihan teknologi shimano yang menjadikan groupset ini trend-setting group untuk recreational mountain bike.

DEORE

Mid level mountain bikes groupset untuk sport-performance rider. Sesuai untuk beginner racer yang ingin menguji kemampuannya di arena XC racing. Shifter menggunakan sistem rapidfire shifting mega 9-drivetrain, 4-arm hollowtech crankset, V-brakes dan hydraulic atau mechanical disc brakes.

LX

High performance groupsets, dengan sentuhan teknologi paling muktahir shimano, mega 9-drivetrain, pararel push v-brakes, hollowtech cranckset danoversize splined axle bottom bracket.Groupsets ini sesuai untuk free riding bahkan untuk bertarung di cross country racing.

SLX

High performance groupsets, dengan sentuhan teknologi paling muktahir shimano, mega 9-drivetrain, pararel push v-brakes, hollowtech cranckset dan oversize splined axle bottom bracket. Groupsets ini sesuai untuk free riding bahkan untuk bertarung di cross country racing, diatas satu tingkat dari LX

XT

XT melambangkan kekuatan dari groupset offroad, sekeras apapun medan offroad yang anda hadapi komponen ini dapat menunjukkan kemampuannya. Mega 9-drivetrain, hollowtech crank dan hydraulic disc brake adalah sebahagian dari teknologi muktahir XT. Groupset ini sesuai untuk XC racing dan bagi para hardcore rider di medan-medan offroad yang mencabar.

XTR

Dibuat dari steels, alloys bahkan titanium yang berkualiti tinggi, menjadikan groupset ini sangat ringan,kuat dan sangat presisi dalam pengoperasiannya. Direka untuk offroad racing bagi para profesional racers dan penggemar
MTB yang menginginkan kemampuan terbaik dari sebuah komponen offroad. Bila anda menginginkan groupsets yang handal dan mahal XTR salah satu pilihannya.

Sumber : http://syndromexc.wordpress.com

No comments:

Post a Comment